Jäsenkirje

Hyvät Remesten sukuseuran jäsenet                                      18.2.2019

Keväinen aurinko alkaa jo lämmittää ja alkanut vuosi on käynnistynyt sukuseuran osalta aktiivisesti. Kesän kalenteriin kannattaa varata sukuseuran kesäretki Rantasalmelle 3.8.2019. Reissulla nautitaan hyvästä seurasta ja kuullaan sukututkija, sukuseuran kunniajäsen Seppo Remeksen esitelmän Rantasalmen sukujuurista sekä kiuruvetisen kirjailija Heidi Jaatisen esitelmä uutuuskirjastaan Koski. Remesten sukuun kuuluva Heidi sai kirjasta Savonia-palkinnon ja kirja kertoo osittain fiktiivisesti kiuruvetisistä suvuista, myös Remesten suvusta 1900-luvun alun Kiuruvedellä.

Sukuseuran uudistuneet nettisivut https://remekset.com on nyt avattu. Kesän Rantasalmen reissusta lähetämme tarkempaa tietoa myöhemmin keväällä ja siitä tiedotetaan myös sukuseuran nettisivuilla. Sivuihin kannattaa tutustua, sieltä löytyy myös aikaisemman sivuston materiaalit nyt ehkä hiukan helpommin saatavissa. Mielenkiintoista historiaa on mm. maatalouden kehittämistä Kiuruvedellä 1980-luvun alussa kuvaava Kiuruves’ rojektin videolla:  https://remekset.com/2015/07/06/kiuruves-rojekti/

Sukuseuran jäsenmaksun voit maksaa nyt sukuseuran nettisivun tuella. Nettisivulla valitset sopivan vaakunan alla oleva jäsenmaksu:

  • vuoden jäsenmaksu 8€
  • 3v jäsenmaksu 24€
  • ainaisjäsenyys 160€

Tämän jälkeen maksu menee ostoskoriin, jonne rekisteröidyt ja huomioi, että laitat maksun vietiksi tilauksen numeron. Tämän jälkeen saat maksutositteen sisältäen tilauksen numeron.

Tositteen tietojen mukaan voit maksaa jäsenmaksun sukuseuran tilille.  Jäsenyys aktivoituu oikein tiedoin, kun suoritus näkyy sukuseuran tilillä.  Sihteeri lähettää sinulle myös jäsenkirjeen yhteydessä pankkisiirtotiedotteen jäsenmaksun maksamista varten.

Sukuseuran virkailijoissa on tapahtunut vaihdoksia, Tuomo Remeksen jälkeen sihteerinä jatkaa Vuokko Drufva (vuokko@remekset.com). Rahastonhoitaja Erkki Heinonen on jäänyt myös pois sukuseuran tehtävistä. Suuret kiitokset Erkille ja Tuomolle sukuseuran hyväksi tehdystä ansiokkaasta työstä.

DNA-tutkimus on herättänyt paljon kiinnostusta jäsenten keskuudessa. Ruotsissa asuva sukuseuramme kunniajäsen Seppo Remes on tutkinut Remesten eri sukuhaaroja sekä tehnyt niistä useamman kirjan jäsenten luettavaksi. Näiden tietojen tueksi on toivottu DNA-tutkimusta Ihanus Remeksen jälkeläisistä. Tällainen isälinjan näyte (Y-DNA 67) on nyt sukuseuralle hankittu ja sen lisäksi muitakin sukuseuran jäseniä on hankkinut isälinjan Dna-testin.

DNA-analyysien ja sukuseuran sukututkimusten selvittämiseksi on sukuseuran hallitus tehnyt sopimuksen (13.12.2018) sukututkija Ari Kolehmaisen kanssa (yritys: Menneet Jäljet, Y 2884362-4). Projektissa hyödynnetään DNA-tutkimusten, aikaisempien sukututkimusten sekä verotuslähteiden tietoja ja niiden avulla selvitetään Remesten suvun alkuvaiheita ja sukuhaarojen yhteyksiä. Projekti tulee kestämään useamman vuoden ja aineistosta saadaan raportit sukuseuralle. Projektin etenemisestä tiedotetaan jäsenille tiedotteissa, tapaamisissa sekä v 2020 sukukokouksessa.

Sukututkija Ari Kolehmainen on ollut yhteydessä ja jatkaa yhteydenpitoa DNA-tutkimuksen tehneisiin. Liittymällä Savo DNA-projektiin: https://www.familytreedna.com/groups/janhunen-janhonen/about/background mahdollistat omien DNA-tulosten hyödyntämisen sukututkimuksessa. Projektin tulosten analysointia varten tarvitaan tieto sukuhaarastasi. Lisää DNA-tuloksia tarvitaan etenkin tietyissä sukuhaaroissa. Ari Kolehmaiselta (kolehmainen.ari@gmail.com) voi kysyä tarvittaessa ohjeita. Käytettävä testi on Family Tree DNA:n Y-DNA67 (isälinja), joka tilataan Suomi DNA-projektinkautta.

Linkki: https://www.familytreedna.com/groups/finland/about/background

Suomi DNA auttaa suomalaisia, Suomessa asuvia sekä niitä, joilla on mahdollisesti suomalaisia esivanhempia löytämään DNA-sukulaisia, yhteisiä isovanhempia ja saamaan tietoa esivanhempien alkuperästä. Lisää sukututkimuksesta ja DNA-tulosten hyödyntämisestä voi kuunnella YLE-Areenasta https://areena.yle.fi/1-4611081?autoplay=true.

Muita DNA-tutkimuksia ovat:

  • mitokondrioDNA mtFullsekä naisille että miehille. Äitilinjatesti antaa myös mtDNA-haploryhmän, Full-taso antaa tarkemman alahaploryhmän
  • Family Finder, sekä naisille että miehille. Etäserkkutesti, ei anna haploryhmätuloksia

Kirjeessä on paljon uusia asioita, joita päivitämme jatkossa myös nettisivuille (https://remekset.com ja https://www.facebook.com/groups/1758349264397163/)

sekä viestitämme kirjeitse.

Suku ja sukujuuret ovat tärkeitä. Olette lämpimästi tervetulleita Rantasalmen reissulle 3.8.2019.  Reissun tarkemmat tiedot lähetetään lähikuukausina. Nähdään Rantasalmella.

Terveisin

Taina Taskinen

Remesten sukuseuran pj