Rantasalmen retken matkaohjelma ja esite

Elokuinen kotiseuturetki Rantasalmelle 3.8.2019

Rantasalmen Tuusmäen Remekselä

Rantasalmella Tuusmäen kylällä Tuusjärven rannalla on Remekselän tila – Remesten suvun  asuinpaikka 1500-luvulla. Sieltä suku lähti aikanaan rohkeasti suunnistamaan Ylä-Savon korpimaisemiin.

Remesten sukua Remekselässä ei enää asu, mutta talo ja koko Tuusmäen kylä on virkeästi toimivaa ja eläväistä seutua. Talon väki, Kauhaset, toivottavat Remesten sukuseuran kotiseuturetkeläiset lämpimästi tervetulleeksi.

Rantasalmen Järvisydän

 

 

Iltapäivän vietämme Rantasalmen Järvisydämessä, jonka perinteet ovat Remesten suvun kanssa samoilta kaukaisilta vuosisadoilta.

Vuonna 1658 Venäjän tsaari ja Ruotsin kuningas tekivät sopimuksen Karjalan viittateiden rakentamisesta Suomen halki. Hevosen syöttövälein teiden varsille määrättiin kestikievarit, jotka toimivat krouveina, hevosen vaihtopaikkoina, ja sen ajan postilaitoksina.

Samaan aikaan Heiskasen suvun päämies sai 600 hehtaarin niemekkeen Rantasalmen Porosalmelta, Haukiveden rannalta kiitoksena hyvästä sotilaspalveluksesta. Vastineeksi lahjoitukselle tuli velvoite kestikievarin rakentamisesta ja sen ylläpidosta.

Tänä päivänä Hotel & Spa Resort Järvisydämen yrittäjä Markus Heiskanen edustaa Heiskasen suvun yhdettätoista sukupolvea kestikievarin pyörittäjänä.

 

Iltapäivä alkaa pitopöytäruokailulla, minkä jälkeen on vuorossa aimo annos historian lehtien havinaa.

 • Kiuruvetinen kirjailija Heidi Jaatinen kertoo uutuuskirjastaan KOSKI. Pääosin Kiuruvedelle sijoittuva romaani kertoo myös Remesten suvusta 1900-luvun alun Kiuruvedellä. Jaatinen sai romaanista Kuopion kaupungin myöntämän Savonia-kirjallisuuspalkinnon 2.1.2019.
 • Sukututkija, sukuseuran kunniajäsen Seppo Remes kertoo Rantasalmen Remesten vaiheista.
 • Infoa DNA-tutkimuksesta

 Hakoapajan Aihkituvat

 Järvisydämen naapurissa pääsemme ihmettelemään ja ihastelemaan Esa Heiskasen elämäntyötä, Suomen Suurinta Uppopuukylää. Loikkaamme ajassa huikean matkan taaksepäin ennen Rantasalmen Remesten aikaa. 

 

Esa Heiskanen on rakentanut kylän rakennukset sukeltamistaan uppopuista. Puiden arvioidaan olevan 1000 – 4000 vuotta vanhoja. Esan kylää ei ole helppo sanoin kuvata. Se on kerta kaikkiaan nähtävä ja koettava itse.

http://www.porosalmi.net/hakoapaja/

http://www.porosalmi.net/hakoapaja/galleria/index.html http://www.porosalmi.net/hakoapaja/SuomenHelmi2005.html

Opastetun tutustumiskierroksen jälkeen juomme lähtökahvit muurikkalettujen ja mansikkahillon kera. Sitten onkin klo 18 tienoilla passeli olo ja ajankohta suunnistaa kotimatkalle.

 

 Retki pähkinänkuoressa 

Lähtöaika lauantaina 3.8.2019 klo 7.00

 • Lähtöpaikka Kiuruveden linja-autoasema
 • Retken hinta
  • 60 €/jäsen, 70 €/ei-jäsen
  • Hintaan kuuluu matkat, ohjelma ja ruokailut Järvisydämessä sekä vierailu Hakoapajan Aihkituvilla.
  • Maksuohjeen lähetämme kesäkuun alussa viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, jolloin retken toteutuminen varmistuu.
 • Sitovat ilmoittautumiset
  • Raija Remekselle sähköpostilla raija@remekset.com tai puhelimella 040 840 8311
  • viimeistään 2.6.2019
  • Kerro ilmoittautuessasi lähtijöiden nimet, puhelinnumerot, ruoka-allergiat ja maksajan yhteystiedot. Kerro myös, tuletko bussikyytiin Kiuruvedeltä tai matkan varrelta vai oletko tulossa kokonaan omin kyydein.
 • Kotimatkalle lähdemme Rantasalmelta n. klo 18 ja olemme perillä Kiuruvedellä klo 21 tietämillä.
 • Matkaemäntänä toimii Leena Qvick.
 • Jos sinulla on kysyttävää, laita viestiä tai soita Raija Remekselle. Rupatellaan.

 

Tervetuloa!

Remesten sukuseuran hallituksen puolesta

Raija Remes

raija@remekset.com

puh. 040 840 8311

 1. Jos haluaisit jäädä Rantasalmelle yön yli tai pidemmäksikin aikaa, majoitusta voit kysyä ja katsella vaikkapa Järvisydämestä, Hakoapajalta tai googlesta ”Vuokrattavat mökit Rantasalmi” -haulla.

https://www.jarvisydan.com/fi / puh. +358 20 729 1760
http://www.porosalmi.net/hakoapaja/ puh. 0400-939970